Consument heeft meer hulp nodig bij keuze zonnepanelen

Zonnepanelen zijn hot. Steeds meer Nederlanders maken de overweging om de panelen op het dak te leggen. De overheid, achtervolgd door het klimaatakkoord, moet ingrijpen en doet dat met subsidie. Volgens zonne-energie consultancy Fritts is alleen geld niet voldoende voor een transitie naar groene energie. “Helderheid voor particulieren is noodzakelijk om doelen te bereiken, want dit is een serieus onderschat probleem.”

Veel Nederlanders zien de financiële voordelen in van zonnepanelen. Dit is volgens het onderzoek dat Fritts de belangrijkste reden om de panelen aan te schaffen. Maar liefst 78% gaf deze reden op als meest invloedrijke reden. Het bijdragen aan een beter milieu komt op de tweede plaats.

Populair

Ondanks dat zonnepanelen populair zijn en veel Nederlanders nadenken over het aanschaffen van de panelen, gebeurt dat niet altijd. “Dit is schadelijk want als Nederland de Parijse klimaatdoelen wil halen, moet de transitie zo snel mogelijk in gang worden gezet – ook voor particulieren”, legt Fritts verder uit. Waarom gaan veel Nederlanders uiteindelijk niet over op de aanschaf van de panelen? De voornaamste reden die hier voor gegeven wordt door consumenten, is dat het maken van de juiste keuze erg moeilijk is. “De voornaamste reden die hier voor gegeven wordt door consumenten, is dat het maken van de juiste keuze erg moeilijk is. Ruim vier op de tien mensen die van plan zijn zonnepanelen aan te schaffen vinden het moeilijk een beslissing te maken welke panelen of welk systeem zij moeten kiezen.

Lastige keuze

Een inschatting maken voor een dergelijk systeem is op basis van prijs‐kwaliteitverhouding erg ingewikkeld. Dat komt doordat hier veel technische voorkennis voor nodig is,” zegt Lex Schiebaan van Fritts uit. “Consumenten onderschatten de hoeveelheid componenten waar ze rekening mee moeten houden tijdens het aanschaffen van een zoninstallatie. Ze vergelijken meestal alleen de producten en nemen niet het totaalplaatje mee. Driekwart zoekt alles zelf uit en maakt hierbij veelvuldig gebruik van informatie op het internet. Online vinden zij het product dat ze nodig denken te hebben. Hier vragen zij gemiddeld vier offertes voor aan bij installateurs die dit product leveren. Vervolgens lijken deze offertes vaak geenszins op elkaar. Het gaat namelijk over meer dan de producten alleen. Hierdoor kan er onzekerheid onder consumenten ontstaan.” De informatie op het internet kan daardoor misleidend zijn. “Het is daarom niet gek dat het veertig keer langer duurt dan nodig is om tot een aanbieding te komen die aansluit bij de wensen van de klant.” Twee derde van de ondervraagden is zelfs al langer dan een jaar bezig met uitzoeken, wijst het onderzoek uit.

Cell-Tech B.V.

Wij begrijpen dat u soms door de bomen het bos niet kunt zien. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en wij helpen u graag bij uw keuze.
Neem voor al uw vragen gerust contact met ons op via info@cell-tech.nl of 0344-605727.

De specialist in zonnepanelen

Onze zonnepanelen zijn van de hoogste kwaliteit

Professioneel

Dankzij onze lange werkervaring (10 jaar) hebben wij de nodige kennis en kunde in huis.

 

Servicegericht

Heeft u nog servicevragen voorafgaand of na afronding van een project? Ook dan kunt u gerust bij ons terecht!

 

Persoonlijk

Cell-Tech staat voor toegankelijkheid en persoonlijke benadering.

 
~

Veilig

Veiligheid staat bij Cell-Tech hoog in het vaandel.